
KALABA
KENNEL
Alman Çoban Köpekleri orta boylu köpekler sınıfına girmektedir. Alman Çoban Köpeklerinde ideal yükseklik erkeklerde 62,5 cm. dişilerde ise 57,5 cm’dir. 2,5 cm’lik sapmalar makul kabul edilir. 2,5 cm dışındaki sapmalar Alman Çoban Köpekleri için önemli derecede zarar vermektedir.
Alman Çoban Köpekleri kendine has tırıs yürüyüşü ile göze çarpmaktadır. Adale bakımından uzun ve iyi gelişmiş bir yapıya sahiptirler. Genel yapı itibari ile sağlamdırlar. Kemikler dolgun ve sağlam yapıdadır. Genel yapısında ki bu sağlamlık, uzun süreli tırıs koşullarındaki dayanıklılığı sahip olduğu anatomik özelliklerinden ileri gelmektedir. Yüksek fiziki güce sahip olmaları, boy uzunluğun ile boy yüksekliğinin oranına, ekstremite konumlarına, eklem ve eklem açılarına bağlıdır.
Tüy yapısı Alman Çoban Köpeklerine her tür hava şartlarına uyum sağlayacak yapıdadır. Alman Çoban Köpekleri denge ve gücü hissettirebilecek bir yapıya sahiptir, her türlü şartta cesaret ve kararlı hareketlerini sergileyebilecek bir yapıdadır.
Yukarıda genel olarak bahsedilen Alman Çoban Köpeklerinin tüm ırk özelliklerini sırası ile ele almak gerekirse;
ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ IRK STANDARTLARI
-
ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNDE BAŞ YAPISI
Baş vücut ile orantılı olmalıdır. Bakışlarında ki asalet yüzüne yansımalı, kaba, uzun ve sivri bir yapıya sahip olmamalıdır. Başın uzunluğu orantı itibari ile omuz yüksekliğinin %40’ı olmalıdır. Aynı şekilde kafatası, kafasının %50’sini teşkil etmelidir. Alından burun üzerine inen bölge stop bölgesi olarak adlandırılır. Stopta ideal açı 90 derece veya 90 dereceye yakın açı ideal sayılmaktadır. Fakat stop daha geniş bir açıya sahip olabilir. Alman çoban köpeğinin başına üst taraftan bakıldığında burun açısı kulaktan, burun ucuna doğru çok hafif şekilde daralmaktadır. Öz üzerindeki yayalar seçilebilir değildir ama sınırları belirgindir. Alın erkek Alman Çoban Köpeklerinde uzunluğuna göre çok az şekilde geniş olabilir dişi Alman Çoban Köpeklerinde ise, genişliğine göre çok az bir şekilde uzun olabilir. Çene yapı itibari ile Alman Çoban Köpeklerinde sağlam, dudakları kuru fakat sarkık olmamalı ama esnek yapıda olmalıdır. Tamamen dudaklar dişleri kapatmalıdır.
2. ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNDE DİŞ YAPISI
Üst çenede 20 alt çenede 22 olmak üzere toplamda 42 dişe sahip Alman Çoban Köpekleri makas diş yapısına sahiptir. Alman Çoban Köpeği ağzını kapattığında alt kesici dişler yapı itibari ile diğer dişlerin iç kısmında olmalıdır. Dişler dişetinde, sağlam oturmuş şekilde iyi gelişmiş bir yapıdadır. Bunların dışında ki diş yapısına sahip olan Alman Çoban Köpekleri ciddi olarak kusur sayılmaktadır. Örneğin alt çenenin ileride olması, kerpeten şeklinde ısırışlar veya alt kesicilerin üst kesicilere erişememesi gibi durumlar ciddi kusur olarak sayılanlardandır.
3. ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNDE KULAK YAPISI
Alman Çoban Köpeklerinde kulaklar dik ve sivri bir yapıya sahiptir. Kökünden geniş ucuna doğru sivri kıkırdaksı dokudadır. Orta büyüklüğe sahiptir. Üst kısımda kulak iç cidarı ileriye dönüktür. Karşıdan bakıldığında; kulaklar birbirine paralel ve yere dik olmalıdır. Kusur sayılmamakla beraber iki kulak arasında ki açılar geniş veya dar olabilir, diş değiştirme ve gelişim dönemlerinde kulaklardan her hangi birisi veya her ikisinin sarkması, yürüyüş yaparken veya yatarken kulakların geriye doğru olması normaldir. Fakat gelişimini tamamlamış Alman Çoban Köpeklerinde sarkık, yarı sarkık kulaklar Alman Çoban Köpeğinin görüntüsünü yansıtmadığı için ciddi kusur olarak değerlendirilmektedir.
4. ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNDE GÖZ YAPISI
Alman Çoban Köpeklerine has olan badem şeklinde, orta büyüklükte ve ifadeli bir bakışa sahip göz yapısı mevcuttur. Öncelikle istenilen göz rengi koyu renkte olmalıdır. Fakat göz rengi tüy yapısına uyum sağlayabilecek renkte de olabilir. Kahverengi ve tonları Alman Çoban Köpeğinin göz rengidir. Bakışlar canlı, emin ve kendine olan kararlılığını yansıtmalıdır. Dışarıya doğru çıkmış veya içeriye doğru çökmüş bir yapıya sahip göz Alman Çoban Köpekleri için ciddi kusur ifade etmektedir.
5. ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNDE BOYUN YAPISI
Alman Çoban Köpekleri boynunu 45 derecelik bir açı ile tutmalıdır. Güçlü ve sağlam bir yapıya sahip olmalıdır. Kafatasına orantılı fakat nispeten uzun olmalı bir şeye dikkat kesildiğinde hafifçe yukarı kalkmalıdır. Hareket halindeyken omuzlarından çok az yukarı tutar ve ileri doğru uzatır. Sarkık, oval şekilde olan bir boyun yapısı Alman Çoban köpeklerinde kusur sayılmaktadır.
6. EKSTREMiTE KÖŞELERİ VE HAREKETLERİ
Alman Çoban Köpeğinin esas yürüyüş şekli tırıstır. Bacaklar diyagonal devamlılıkla hareket eder yani aynı tarafın ön ayağı geriye hareket diyorsa,o tarafın arka ayağı öne hareket etmektedir. Eklem köşelerinin şekli hareketi üzerinde çok etkilidir, şöyle ki sırt konumunu değiştirmeden arka ayaklarını vücudunun yarısına kadar getirebilmeli, aynı anda ön ayakları arka ayaklarının aktif hareket konumunu dengeleyebilmeli. Sakin bir tırıs yürüyüşündeki köpeğin başı öne atılmış, kuyruk hafif kaldırılmış ve sırt çizgisi düzgün bir dalgayı andırmalı.
Genel olarak tırıs halindeki adımları, geniş, elastiki, hafif ve ritmiktir. .Maksimum mesafeyi minimum adımla karşılayabilmektedir. Hareketleri eşit ve güçlüdür, heyecan yapmaz, koordinasyonunu ve dengesini korur. Ayaklarını yerden az kaldırarak sıçrama ve öne hareket yapmaktadır. Bu şekilde mükemmel bir hareket için çok iyi gelişmiş bir kas sistemi ve sağlam eklemler gerekmektedir. Arka ayakları köpeğe güçlü bir sıçrama olanağı vermektedir, bu sırada vücut hafif kalkarak öne hareket eder. Arka ayak ön ayağın bıraktığı iz ile diyagonal(köşegen) oluşturduğunda yere bırakılır. Bundan sonra topuk eklemi ve dirsek eklemleri uylukla birlikte harekete dahil olurlar. Bunlar vücudun yerden kalkışını gerçekleştirirler. Arka bacakların görevi ayaklar yere yakın pozisyondayken son bulur. Sağlam sırt yapısı sayesinde köpeğin hareketleri atak ve akıcıdır. Hızlı tırıs halinde sırt düzgün ve sağlam durmalı yanlara yalpalamalar olmamalı. Düzgün olmayan ön sırt çizgisi, omuz yüksekliği sağrıdan daha alçak pozisyonda olması bu cins köpekler için bir yetersizliktir, kusurdur. Ön bacaklar ileri doğru uzatılırken ayaklar yere yakın basmaktadır. Dengeyi koruyabilmek için ayakların yere bastığı noktadan geçen çizgi vücudun orta çizgisine tam denk gelmektedir. Önden bakılınca ön bacakların omuz ekleminden yastıkçıklara kadar bir düzlem üzerinde çalıştıkları görülür. Arkadan bakılınca arka bacaklar kalça ekleminden yastıkçıklara kadar bir düzlem üzerinde hareket ettiği görülür. Aynı düzlem üzerinde yapılamayan bacak hareketleri, önden, arkadan ve yanlardan gözlemlenebiliyorsa bu çok ciddi bir yetersizlik, kusur olarak belirlenir.
7. VÜCUT YAPISI
Vücudun uzunluğu yüksekliğinden 110-117% daha uzundur (yüksekliği yerden omuz yüksekliği esas alınır). Kısa vücutlu, kare biçiminde, yüksek bacaklı köpekler yetiştirmek için, istenmez. Göğüsleri derin (omuz yüksekliğinden 40-48%) mutedil ve geniş olmalıdır. Göğüslerin alt kısmı mümkün mertebe uzun ve kabarık (rölef) olmalıdır. Kaburgalar biçim ve uzunluk bakımından doğru yeteri kadar esnek olmalıdırlar. Onlar( kaburgalar) fıçı biçiminde ve yassı olmamalı göğüs kemiğine kadar varmalıdırlar. Göğüs kafesinin doğru biçimde olması tırıs esnasında köpeğin serbest hareket etmesini sağlamaktadır. Büyük ve yuvarlak göğüs kafesi hareket esnasında dirseklerine engel olabilir ve onların dışarı çıkık olmalarına neden olur. Çok yassı göğüs kafesi dirseklerin yakınlaşmasına sebep olur. Bu durumda göğüs kafesi geri çekilmiş olur, o zaman beli nispeten kısadır. Karnı hafifçe toplu, salık değildir.
Sırtı, beli dahil düz ve iyi gelişmiştir. Omuz yüksekliği ile sağrı arasındaki mesafe fazla uzun olmamalıdır. Omuz yüksekliği yeteri kadar yüksek, uzun ve sırtına göre seçilmelidir. Omuz yüksekliğinden sırtına geçiş tedricen olmalıdır. Üst çizgi devamlı olup hafifçe arkaya doğru alçalmalıdır.
Beli ,geniş, güçlü ve kaslıdır. Sağrı uzun, hafifçe eğik. Sırt çizgisine göre sağrının eğiklik açısı takriben 23 derecedir. Sağrının esası belkemiği ile kalça kemiğinden oluşmaktadır. Sağrının çok büyük, eğik olması ve hiç eğik olmaması istenmemektedir (arzu edilmemektedir).
8.ÖN BACAKLAR
Kürek uzun, (ufka doğru 45 derece ) eğik ve göğüs kafesine sımsıkı eklidir (bitişiktir). Omuz altı kemiği kürek kemiğine tutunmuş ve onunla birlikte 90 derece açı meydana gelmektedir. Omuzu ve kürek kemiği sağlam, gelişmiş kasları olmalıdır. Ön ayaklan, her taraftan bakıldığında düz, kemiklerinin daire biçiminden daha çok yumurta şeklinde (oval) biçimde olmalıdırlar.
Bilekleri sağlam hafifçe dikeye karşı aşağı yukarı 20-22 derece açı ile eğiktirler. Dirsekleri dışarı doğru açılmamalıdırlar .Omuz altı kemiğinin uzunluğu göğüs kafesinin derinliğini geçmemektedir ve yüksekliğinin (omuz yüksekliği esas alınır) takriben 35% kadardır.
9. ARKA BACAKLAR
Uylukları (butları) geniş, sağlam ve kabarık kaslıdır. Uyluk kemiği uzun ve dururken alt uyluk kemiğiyle (uyluk kemiğinden biraz daha fazla uzundur ) 120 derece geniş açı oluşturur. Diz eklemi hareket esnasında dirsek eklemiyle yaklaşık aynı yüksekliktedir.
Topuk eklemi kuru ve sağlamdır, alt uyluk ile ayak taban arasındadır . Genel olarak köpeğin serbest hareket etmesi için bacakları sağlam ve kaslı olmalıdırlar. Ayak tabanı nispeten kısa sağlam ve kurudur.
10. PENÇELERİ (PATİ)
Yuvarlak, kısa parmaklı, toplu ve tombuldurlar. Pençelerin yastıkçıkları sert fakat çatlamamış olmalıdırlar.
Tırnaklar kısa, sağlam ve siyah renktedirler. Bazen arka pençelerinde ek tırnakları olabilir. Onlar, enikler birkaç günlük iken uzman tarafından alınmalıdırlar.
11. KUYRUK
Yumuşak, gür, iyi gelişmiş, sonuncu omurları en azından topuk eklemine kadar uzanmalıdır, fakat ayak tabanının yarısını geçmemelidir. Sağrının devamı olduğundan kuyruk ne yüksekte ne de alçakta oturmalıdır. Kuyruğun sonunda çengel gibi sağa veya sola bükülme vardır. Sakin duruşta kuyruk hafif kavis şeklinde salık durmalıdır. Uyan halinde kuyruğu bükülür ve hafif olarak yukarı kalkar ancak sırt çizgisini geçmez. Kuyruk tekerlek biçimde bükülmemeli ve sırtına yatmamalıdır. Ameliyatla kuyruğuna yeni şekil verilemez (tashih yapılamaz).
12. RENK
Eşit ve simetrik kahve renkli siyah, kızıl veya sarı benekli, siyah sırtlı yer yer boz (gri) veya çeşitli kızıl benekli, siyah, temiz gri veya açık kahverengi benekli, göğsünde büyük olmayan beyaz lekeli veya bacaklarının iç tarafında açık renkli olabilir fakat tercih edilmez. Post(kıl) rengi ne olursa olsun burun mantan mutlaka siyahtır.
Burnundaki maske zayıf veya hiç maskesiz, göz rengi sarı veya apaçık, göğsünde veya bacaklarının iç tarafında büyük açık lekeli, açık renkli tırnaklı, kuynığun son kısmı kızıl veya belli olmayan renkli köpeklerin pigment yapısı zayıf olarak kabul edilmektedir. Siyah hariç bütün köpeklerin kıl altı kül rengindedir. Küçük köpeklerin kesin rengi, sırt tüyleriin (kıl) büyümeye başladığında belirlenebilir.
13. POST (KlL ÖRTÜSÜ)
Sert kıllı AÇK esas postu sıktır. Her ayrı tüy(kıl) doğru, sert ve vücuduna sıkı yerleşmiştir. Kafasında, kulaklarının içinde, ön bacaklarında, pençelerinde ve parmaklarındaki kıllar kısa, boynundakiler daha uzun ve sıktırlar. Bacaklarının arka taraflarında kıl yapısı, ön ayaklarının bilekleri ve arka ayaklarının topuk eklemleri dahil daha uzundurlar. Uyluklannın arka tarafındaki tüyler orta büyüklükte "külot" biçiminde şekil alırlar. Kıl örtüsünün uzunluğu farklıdır bundan dolayı çok geçici biçimleri vardır. Fazla kısa kıl örtüsü ciddi kusurdur. Uzun sert kıllı Alman Çoban Köpeklerinde bazı kıllar daha uzundur her zaman düz vücuduna sıkı yerleşmemiştir. Özellikle kulakların iç kısmında ve arka kısmında uzun ve dikduran tüyleri(kılları) vardır. Kulakların arkasında ve ön ayakların dirseğinden bileğine kadar çok defa saç lülesi meydana gelmektedir. "Külotlu" görüntü sık ve uzundur. Kuyruğu gür tüylü bilhassa son kısmında daha gürdür.
Uzun sert kıllı Alman Çoban Köpeklerinin yetiştirilmesi tercih edilmemektedir. Çünkü onlar sert kıllılara nazaran kötü hava şartlarına daha az dayanıklıdırlar. Eğer kulüplerin yönetmeliğine göre yetiştirilmesine izin verilmişse bu gibi köpeklerin yeteri kadar alt kılları olanlar kullanılabilirler.
Uzun kıllı Alman Çoban Köpekleri uzun sert kıllılara nazaran kıl yapısı oldukça daha uzundur .Genelde çok yumuşak ve sırtı daha kıllıdır. Kıl altı sadece uyluklarda olabilir veya hiç olmaz. Çok defa uzun kıllı Alman Çoban Köpekleri göğüs kafesi dar burunları dar ve geri çekik, bu köpeklerin çalışma kabiliyetleri zayıftır. Çünkü onlar kötü hava şartlarına dayanıklı değildirler. Bu gibi köpeklerin yetiştirilmesi tercih edilmez
14. PSİKOLOJİK DURUMU, DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ VE KALITSAL(GENETİK) MEYİLİ
Sağlam sinir sistemi, dikkat, kendine özgü davranışı, itaat, koruma içgüdüsü, sadakat ve aldatıcı tekliflere kapılmayan, aynı zamanda cesaret, savaşma içgüdüsü ve hareketlerindeki kararlılık safkan Alman Çoban Köpeklerinin en önemli özellikleridir. Bu özellikleri sayesinde onları çok farklı görevlerde kullanılabiliyorlar.
İyi gelişmiş koku alma duyusu ve aynı zamanda tırıs yürüyebilmesi bu köpeklerin iz sürmede de çok yetenekli olmalarını sağlar.
15. KUSURLARI
Köpeğin kullanımını yavaşlatan, dayanıklılığını ve çalışma kabiliyetini azaltan kusurlar şunlardır: Cinsel özelliklerinde bozukluk (dimorfizm), AÇ köpeğine has olmayan psikoloji, flekmatik (yavaş tabiatlı), zayıf sinir sistemi, çok fazla hiddetli heyecanlı, korku, yeteri kadar neşeli olmamak, tembel, bir veya iki tarafı kriptorhizmli, tohumlukları gelişmemiş, sert veya zarif strüktürlü, zayıflamış pigmen yapısı, mavi göz, kırlaşmış (tam beyaz ve siyah burun), fazla veya yetersiz boy. Orantı bozukluğu, yüksek bacaklar, vücudun ön kısmı fazla gelişmiş, kısa boy, hafif veya çok sert kemikler, yumuşak sırt, çok kısa zayıf veya uzun burun, ters ısırma veya kapalı ağızla kesicilerin birleşmemesi, diş sistemindeki eksiklikler (tam olmayan, zayıf ve kötü dişliler), çok uzun ve yumuşak tüylü (kıllı), kıl altı eksikliği, sarkık veya yumuşak kulaklar, tekerlek biçiminde kuyruk, sırtına yatmış ve kesik kuyruk, doğuşundan kısa kuyruk, genellikle kötü kuyruk.
ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ (German Shepherd Dog):
